Muszaka

Ekkor:

A piacon isteni kis bébipadlizsánokat vettem, és már akkor elhatároztam, hogy muszakát fogok sütni belőlük. Nagyon rég sütöttem, pedig nagyon szeretem. Mivel rég csináltam, böngészgettem kicsit a netet, hogy kinél milyen receptet találok, végül egy Jamie Oliver-s verzióra hasonlít a legjobban, ahogy elkészítettem. Lássunk hozzá rögvest, van vele egy kis meló, de nem vészes annyira! Az eredmény bőven megéri a belepakolt energiát, egyszerűen mennyei finom!
Az alábbi recept kb 6 adag.

Hozzávalók:
6 darab közepes krumpli
6 darab bébicukkini (vagy 2-3 db nagyobb)
80 dkg darált sertéshús (jobb lett volna marha hozzá? vagy netán bárány? írjátok, ha tudjátok!)
1 nagy fej lilahagyma
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 darab darabolt paradicsom konzerv
2 kis doboz sűrített paradicsom
őrölt fahéj
3 púpos evőkanál liszt
olívaolaj
8-9 dl tej
szerecsendió (őrölt is jó, persze)
25 dkg sajt

frissen őrölt feketebors
kakukkfű
Elsőnek begyújtom a sütőt, mert mindjárt szükség lesz rá, ez egy olyan recept, ahol rétegenként sütjük össze a muszakát.
Meghámozom a krumplit és a lilahagymát, mindkettőt felkarikázom, beleszórom egy nagy tepsibe, locsolok rá egy adag olívát, sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel és alaposan átkeverem, hogy mindenhol egyenletesen legyen fűszeres és olajos. Már mehet is a sütőbe, 20-30 percre.
Amíg sül a krumpli, addig megmosom a padlizsánokat és felszeletelem, egy mély tálba szórom a szeleteket, sózom, borsozom, kakukkfüvezem és olívázom, majd átkeverem, hogy egyenletesen legyen fűszeres és olajos. Ha letelt a krumpli 20-30 perce, akkor a tetejére pakolom a padlizsánszeleteket és visszatolom a sütőbe ismét.
Nagyobb kockára vágom a vöröshagymákat és egy kevés olajon elkezdem megdinsztelni, hozzáadom a szétnyomott vagy apróra vágott fokhagymát is, kicsit hagyom, hogy karamellizálódjanak, megszórom egy-két késhegynyi őrölt fahéjjal, kakukkfűvel, sózom, borsozom, majd rákanalazom a sűrített paradicsomot, elkeverem. Hozzáadom a darált húst és nagy lángon pirítom, közben kevergetem. Amikor már minden része átpirult, akkor hozzáadom a darabolt paradicsomkonzervet is, és még egy jó negyed órát főzöm a húsos ragut.
Közben egy másik lábosban olajjal és a liszttel rántást készítek, majd apránként hozzáadom a tejet. Egyszerre mindig csak 1-2 decit, azzal simára keverem a rántást, majd még adok hozzá tejet, simára keverem ismét és ezt addig folytatom, amíg egy krémes, sűrű besamelt nem kapok. Ekkor sózom, borsozom és reszelek bele egy kevés szerecsendiót is.
Kiveszem a sütőből a tepsit és a sült krumpli és padlizsán tetejére szórom a sajt harmadát, rásimítom a húsos ragut. Rászórom a maradék sajt felét, majd ráöntöm a besamelt. Megszórom a maradék sajttal, és visszatolom még 20-30 percre a sütőbe (vagy ameddig szépen meg nem barnul a sajt a tetején).
Leírva elég hosszú és akár még macerásnak is mondható, valójában nem annyira bonyolult. Cserébe viszont nagyon-nagyon finom, azt hiszem, hogy az eddig próbált receptek közül ez ízlett a legjobban, ráadásul a legszebben tálalható is maradt (azaz nem csúszott szét az egész, amikor tányérokra szedtük).

3 hozzászólás Új írása

  1. donnadoma szerint:

    Nagyon guszta és szép a fotó :-) Én egyben szoktam sütni, de ki fogom így is próbálni!

    Kedvelés

  2. mihalikjudit szerint:

    mecsoda trükk, mire hazaért a padlizsán, cukkini lett :) amúgy istenien hangzik, megsütöm! :)

    Kedvelés

  3. baksaanna szerint:

    Biztos cukkinivel is finom :)

    Kedvelés

Hogy ízlett?